Koodari

Kaikilla tuntuu olevan oma näkemyksensä millainen ihminen se koodari, devaaja, kehittäjä tai ohjelmistoarkkitehti on. Voisiko kyseessä olla vain stereotyyppi?
koodari_devaaja_oddy_tech

Koodari, devaaja, kehittäjä, ohjelmistoarkkitehti?

Kaikilla tuntuu olevan oma näkemyksensä millainen ihminen se koodari, devaaja, kehittäjä tai ohjelmistoarkkitehti on. Voisiko kyseessä olla vain stereotyyppi?

Hiljainen nero, joka ei halua jutella kenenkään kanssa, paitsi Laravelista ja PHP:stä. Matemaattisesti erittäin lahjakas, mutta vain teoreettisessa matematiikassa. Lukee iltaisin kirjaa, joka on kirjoitettu vain 0:lla ja 1:llä.

Todellisuudessa olisi sama jos myyjän voisi määritellä yhtä yksioikoisesti; tykkää puhua, valehtelee, tavoittelee vain omaa etuaan ja ainoastaan raha ratkaisee.

Molemmissa tapauksissa olet todella väärässä. Kaikkiin ammattiryhmiin mahtuu aivan erilaisia persoonia erittäin moninaisilla taidoilla.

Persoonia

digitaalinen_uudistuminen_oddy tech

Viimeiset reilu viisi vuotta ovat olleet itselle erittäin opettavaiset, kun olen saanut työskennellä koodareiden, devaajien, kehittäjien ja ohjelmistoarkkitehtien kanssa. Kaikki osaajakunnat ovat ihmisiä ja persoonia, joilla on omat vahvuusalueensa. Paino sanalla persoonia. Tämä lähestymistapa on tarjonnut itselleni paljon ja olen saanut tutustua ihmisiin osaamisten takana.

Koko porukkaa yhdistää kyky ratkaista mitä moninaisimpia ongelmia hyödyntämällä koodia. He siis kykenevät rakentamaan ohjelmiston, joka saadaan toimimaan halutulla tavalla ja tuottamaan toivottu lopputulema. Kyky jäsennellä tietoa ja muodostaa tilanteeseen sopiva ”malli” / ”ohjelma” on huikea. Ominaisuuksia joita nostaisin esille ovat: analyyttisyys, matemaattisuus, päättelykyky ja kokeilunhalu. Toki käytettävien järjestelmien tuntemus ja mahdolliset rajoitteet on myös tiedettävä.

Se osaamisesta ja sitten tyyppeihin

Uskomaton huumorimies. Totaalinen hulivili. Introvertti. Positiivinen. Ahkera. Peräänantamaton. Liiketoimintalähtöinen. Metsästäjä. Skeittari. Nöyrä. Lapsirakas. Moottoripyörä fanaatikko. Vaatimaton. Luontoihminen. Luotettava ystävä. Eläinrakas. Joustava. Reilu. Herkkä. Älykäs. Hyvä työkaveri.

Meidän työyhteisössä nämä asiat pääsevät nousemaan esille, ammatillisia taitoja unohtamatta. Olen todella ylpeä saadessani työskennellä tällaisten persoonien kanssa ja ratkoa yhdessä asiakkaidemme ongelmia ja tarpeita. On erittäin tärkeä tunnistaa persoonallisuudet ja tukea heitä omina itseinään. Erilaisten ihmisten kanssa pitää löytää tapa kommunikoida ja löytää ne toimintamallit, joilla yhteinen matka on molemmille osapuolille mielekästä.

 

Hyvä meidän porukka! Olen todella ylpeä teistä, teidän persoonista ja teidän osaamisestanne!

Vinkki: Unohda stereotyypit. Tutustu ihmiseen ja hänen persoonaansa! Koodari, devaaja, kehittäjä ja ohjelmistoarkkitehti ovat paljon muuta kuin se mihin lokeroon olet heidät tietämättäsi asettanut.

Jukka Leino

Uusimmat vinkit

Caset