UI suunnittelu – käyttöliittymän suunnittelu

UI suunnittelu

UI suunnittelu keskittyy siihen, miten palvelua olisi mahdollisimman mukava käyttää

User Interface eli käyttöliittymän suunnittelulla tähdätään siihen, miten valmiin tuotteen tai palvelun käyttämisestä tehdään mahdollisimman helppoa ja mukavaa.

Käyttöliittymäsuunnittelu lyhennetään usein UI. UI -suunnittelu keskittyy siihen, miten valmiin tuotteen tai palvelun käyttämisestä tehdään mahdollisimman helppoa ja mukavaa.

Käyttöliittymäsuunnittelussa suunnitellaan käyttäjille tarpeelliset ominaisuudet ja elementit sekä palvelun rakenne. Käyttöliittymän osia ovat esimerkiksi navigaatiopalkit, sivupohjat ja lomakkeet. Käyttöliittymäsuunnittelu varmistaa, että tuotteesi on ymmärrettävä ja helppokäyttöinen kohdeyleisölle.

Millainen on hyvä käyttöliittymä?

  • Käyttäjän ei tarvitse miettiä miten sovellus toimii
  • Palvelu toimii hyvin sekä pöytäkoneella, tabletilla että matkapuhelimella
  • Nopea, johdonmukainen, näyttävä, noudattaa yleisiä käytäntöjä
  • Palvelu on suunniteltu halutulle kohderyhmälle

Miksi käyttöliittymäsuunnittelulla on väliä?

  • Yleisin palvelun käytön lopettamisen syy on huono käyttöliittymä
  • Saa asiakkaat palaamaan sivustollesi tai palveluusi uudelleen
  • Vähentää työntekijöidesi stressiä ja tehostaa heidän työskentelyään
  • Vähentää koulutuksen ja tukipyyntöjen tarvetta
  • Parantaa asiakkaidesi tai työntekijöidesi tyytyväisyyttä brändiäsi kohtaan

Missä kaikessa on käyttöliittymä?

Käyttöliittymän suunnittelu kuuluu teollisen muotoilun kenttään ja siinä keskitytään ihmisen ja koneen välisen vuorovaikutuksen suunnitteluun. Suunnittelun tavoitteena on saavuttaa tehokas toiminta ihmisen ja koneen välillä. Koneen on tarkoitus reagoida ihmisen tekemiin valintoihin tarjoten välittömästi tietoa ihmisen tekemien päätösten perusteella. Käyttöliittymiä suunnitellaan monilla muillakin osa-alueilla kuin vain ohjelmistokehityksessä. Tietokoneiden käyttöliittymät ovat toki yksi selkeä suunnittelualue, mutta myös työkalujen ja raskaiden koneiden käyttöä mietittäessä käytetään aikaan niiden käyttöliittymän eli käytettävyyden suunnitteluun.

Käyttöliittymäsuunnittelun ydin ajatus  on tuottaa mahdollisimman helposti, tehokkaasti ja mukavasti käytettävä ratkaisu,  jolla kone saadaan tuottamaan haluttu lopputulos. Lyhyesti kuvattuna käyttäjän tarvitsee tehdä mahdollisimman vähän toimintoja koneen saamiseksi silti tuottamaan monimutkaisiakin lopputuloksia ihmisen hyödyksi.

Yksinkertaisia esimerkkejä käyttöliittymästä ovat esimerkiksi näppäimisö, hiiri, peliohjain ja toisaalta taas tietokoneen näyttö, kaiuttimet ja tulostin. Käyttöliittymä voi olla vuorovaikutuksessa ihmisen eri aistien kanssa, kuten kosketuksen, näön, äänen, tuoksun, tasapainon tai maun välityksellä.

AVAINSANAT:

Kiinnostaako UI suunnittelu? Haluaisitko saada ammattilaisen arvion miten voisitte asiasta hyötyä?

Olethan yhteydessä, niin katsotaan voimmeko olla avuksi!

Lue mielenkiintoisia blogipostauksiamme
Tutustu asiakkaisiimme
Tutustu palveluihimme