TUPAS-tunnistautuminen mobiilivarmennetta hyödyntäen

SveaWebpay halusi varmistua hakijoidensa henkilöllisyydestä jotta väärinkäytöksiltä vältyttäisiin. Rakensimme SweaWebpayn ja verkkokauppojen välille erillisen tunnistautumiskanavan. Tunnistautumiskanava integroitui täysin olemassaoleviin järjestelmiin joten muutoksia niihin ei tarvittu.

Haaste

Verkko-ostoksien maksaminen laskulla vaati manuaalista tunnistautumista, mikä pudotti Svea Webpayn ostokonversioita ja asiakaskokemuksen tasoa.

Ratkaisu

Oddy Techin kanssa toteutetussa yhteistyöhankkeessa toteutettiin tietoturvallinen laskulla maksaminen samalla asiakkaan henkilöllisyys vahvistaen. Ohjelmistokehityshankkeessa luotiin TUPAS henkilöllisyyden varmistaminen Svean maksurajapintojen väliin, mikä mahdollistaa henkilöllisyyden vahvistamisen pankkitunnuksien avulla.

Tulokset

  • Laskulla-palveluun kehitettiin erillinen tupas-väliporras, jossa tunnistautuminen tapahtuu, jolloin kumpaankaan päähän järjestelmää ei tarvittu muutoksia.
  • Manuaalisesta tunnistautumisesta päästiin toteutuksen myötä eroon.
  • Toiminnan tehostuminen tunnistautumisprosessin digitalisoinnin kautta.
  • Hankkeella tavoitettiin korkeampi ostokonversio ja parantunut asiakaskokemus.

Svea Webpayn Laskulla-palvelu mahdollistaa laskulla maksamisen verkkokaupoissa. Näin palvelu tarjoaa maksurajapinnan, jota hyödyntäen asiakkaat voivat ottaa laskun kertamaksun lisäksi erissä luotolla.

Svean laskulla-palvelun haasteena oli se, että sen käyttö vaati manuaalista tunnistautumista, eli ihmisten henkilöllisyydet täytyi tarkastaa yksittäin.

Kehitysprojektin tavoitteena oli mahdollistaa verkkokauppojen asiakkaille tietoturvallinen maksaminen tarjoten henkilötietojen vahvistamisen sähköisellä allekirjoituksella.

Haaste ratkaistiin kehityshankkeessa Oddy Techin kanssa luomalla TUPAS-henkilöllisyyden varmistaminen maksurajapintojen väliin. Näin verkkokauppa-asiakkaiden henkilötunnus saadaan varmennettua pankkitunnuksilla kirjautumalla. Samalla hankkeessa kehitettiin mobiilivarmenne joka  toimii asiakkaan puhelinnumeroon lähetettävällä varmenteella.

Mobiilivarmenne toimii kytkemällä se päälle asiakkaan omalla operaattorilla, jonka jälkeen palveluun luodaan salasana. Kun asiakas haluaa jatkossa tunnistautua mobiilivarmenteella, palveluun syötetään oma matkapuhelinnumero, jonka jälkeen puhelin kysyy automaattisesti salasanaa.

Svea Webpay-palvelun toteutettiin integroimalla osuuspankin tarjoama mobiilivarmenne palveluun. Koska laskulla-palvelu oli käytössä jo monessa eri verkkokaupassa, pyrittiin luomaan ratkaisu, jossa verkkokauppoihin ja Svean maksurajapintoihin tarvitsee tehdä mahdollisimman vähän muutoksia.

Tunnistautuminen palvelussa tapahtuu omassa TUPAS-väliportaassa, joten kumpaankaan päähän järjestelmässä ei tarvittu muutoksia.

“Samalla kun verkkokaupasta ostaminen on kasvussa, Ihmiset ovat edelleen harkitsevia sen kanssa, milloin ja miten ostavat verkossa. Tämän takia verkkokauppojen on tärkeää tarjota kattavasti turvallisen tuntuisia maksupalveluita asiakkailleen.

Laskulla palvelulla asiakkaat saavat 14 päivää maksuaikaa ja voivat maksaa tuotteen verkkopankissa tai konttorilla rauhassa. Usein tuote on tullut perille, ennen kuin maksu tapahtuu”, kuvaa Jukka Leino Brave Digitalista.

Mahdollinen verkkokaupan luottotappioriski menee Svealle, jonka lisäarvona on antaa luottoa ja tarkastaa luottotiedot.

Samalla verkkokauppojen konversiot kasvat ja maksuprosessi on heille turvallisempi asiakkaan henkilöllisyyden tarkastuksen myötä.  

https://webpay.svea.com/fi/fin/