Nykyään verkkopalvelut ovat jatkuva palapeli, jotka ei koskaan lopeta kehittymästä.

Lähes kaikki tietävät mitä tapahtuu, jos autoon ei vaihdeta öljyjä. Hiljalleen auto alkaa hajoamaan osa osalta, jolloin yksi osa särkee toisen, toinen kolmannen ja lopulta auto lakkaa toimimasta kokonaan. Huoltamaton auto on särkyessään kallis korjata. Näin käy myös verkkopalvelulle, mikäli siitä ei huolehdita.

Ylläpito on verkkopalvelun taustalla tehtävää ”näkymätöntä” työtä, joka on kaikessa näkymättömyydessään yksi tärkeimmistä asioista elinkaaren kannalta. Useat ajattelevat, ettei ehkä tarvitse aktiivista ylläpitoa, mutta jättäisikö hän samoilla periaatteilla autonsakin huoltamatta?

Ylläpito on jatkuvaa kehitystä

Siinä missä autoon vaihdetaan öljyt, niin verkkopalveluun tehdään tietoturvapäivitys. Lähes yhtä näkymätöntä, mutta mahdollistaa toimivuuden ja käytön jatkossakin. Tämä on osaltaan siis ennaltaehkäisevää työtä, jotta verkkopalvelu ei vaurioidu ja se pysyy toimintavalmiina kehityksessä mukana. Aktiivisella ylläpidolla voidaan varmistaa, että asiakkaasi näkevät verkkopalvelusi. Sivusto on käyntikorttisi ja nykyään yksi vaikuttavimmista tekijöistä ostopäätöksiin.

Verkkosivustolla on aina toiminta-alusta, palvelin ja sieltä rakennettu palvelintila, jossa verkkopalvelun tiedostot sijaitsevat. Myös palvelin tarvitsee huoltamista, päivitystä ja ylläpitoa. Ilman toimivaa palvelinta myöskään verkkosivusto ei toimi eikä ole julkisesti saatavilla. Kuulostaako rakettitieteeltä? Meille on kunnia-asia huolehtia ylläpidosta ja verkkopalvelusta myös sen jälkeen, kun se on ”valmis”.

Käytämme Googlen laadukkaita Suomessa sijaitsevia palvelinratkaisuja ja Linux käyttäjärjestelmää.