Entä sitten, kun verkkosivusto on valmis?

Useat asiakkaamme miettivät, mitä verkkosivuille tapahtuu sen jälkeen, kun ”kaikki on valmista”. Todellisuudessa verkkosivusto on jatkuva palapeli, joka ei koskaan tule valmiiksi.

Jatkuvia kehitysideoita tapahtuu ja sivusto kasvaa ideoiden mukana – oli se sitten sisältötekstien muutos, uusi toiminnallisuus työskentelyn sujuvoittamiseksi tai ehkäpä pientä kasvojen kohotusta kokonaisrakennetta muuttamatta. Huolellisesti ylläpidetty sivusto ei koskaan jää lojumaan paikoilleen eikä huolehdimattomuuden vuoksi sammaloidu bittisyövereihin.

Mitä se ylläpito sitten oikein on ja miksi se on niin tärkeää?

Tykkään käyttää useille tuttuja konkreettisia esimerkkejä ja vertailukuvia asian kerronnassa, sillä monesti se auttaa havainnollistamaan sitä tuntemattomampaa aluetta helpommin.
Lähes kaikki tietävät mitä tapahtuu, jos autoon ei vaihdeta öljyjä koskaan eikä sitä huolleta. Hiljakselleen se alkaa hajoamaan osa osalta, jolloin yksi osa särkee toisen, toinen kolmannen ja lopulta auto lakkaa toimimasta kokonaan. Huoltamaton auto on särkyessään kallis korjata. Näin käy myös verkkosivustolle, mikäli siitä ei huolehdita.

Ylläpito on sivuston taustalla tehtävää ”näkymätöntä” työtä, joka on kaikessa näkymättömyydessään yksi tärkeimmistä asioista kehityksessä. Useat ajattelevat, ettei ehkä tarvitse aktiivista ylläpitoa, mutta jättäisikö hän samoilla periaatteilla autonsakin huoltamatta? Aivan.

Ylläpito on jatkuvaa kehitystä. Siinä missä autoon vaihdetaan öljyt, niin verkkosivustolle tehdään tietoturvapäivitys. Lähes yhtä näkymätöntä, mutta mahdollistaa toimivuuden ja käytön jatkossakin. Tämä on osaltaan siis ennaltaehkäisevää työtä, jotta sivusto ei vaurioidu ja se pysyy toimintavalmiina kehityksessä mukana. Aktiivisella ylläpidolla voidaan varmistaa, että asiakkaasi näkevät palvelusi. Sivusto on käyntikorttisi ja nykyään yksi vaikuttavimmista tekijöistä ostopäätöksiin.

Asiallinen, ehjä ja huolellisesti ylläpidetty sivusto tuo mukanaan luotettavuutta sekä näkyvyyttä. Ethän antaisi lian tahrimaa kartonkikäyntikorttiakaan potentiaaliselle asiakkaalle, ethän?

Internet ja verkkosivustot ovat tulleet jäädäkseen, ne kasvavat ja kehittyvät hurjaa vauhtia. Digivelan hankkiminen on aina riski.

Pintaa syvemmälle

Ainoastaan verkkosivuston tietoturva- ja modulipäivitykset eivät yksinään riitä, kuten ei autoonkaan riitä vain öljyjen vaihto. Verkkosivusto on pienten eri osioiden yhteenlaskettu summa. Se toimii, koska monet pienet asiat tekevät siitä kokonaisuuden. Ihan niinkuin autossakin on tuhansia eri osia, ei pelkästään näkyvä ulkokuori. Konepellin aukaisu näyttää hieman pintaa syvemmälle, mutta ei kaikkea, se on verrattavissa verkkosivuston hallintapaneeliin.

Verkkosivustolla on siis aina toiminta-alusta, palvelin ja sieltä rakennettu palvelintila, josta sivusto on saatavilla. Myös palvelin tarvitsee huoltamista, päivitystä ja ylläpitoa. Ilman toimivaa palvelinta myöskään verkkosivusto ei toimi eikä ole julkisesti saatavilla. Kuulostaako rakettitieteeltä? Sen vuoksi me Bravella olemme täällä.

Meille on kunnia-asia huolehtia ylläpidosta ja verkkosivustoista myös sen jälkeen, kun se on ”valmis”.

Lue mielenkiintoisia blogipostauksiamme
Tutustu asiakkaisiimme
Tutustu palveluihimme