Ota yhteyttä

Kurkistus ketterien menetelmien kulisseihin – näin meillä viedään agile käytäntöön (päivitetty 10.6.2020)

Onnistuneet projektit vaativat järjestelmällisyyttä, hyvää suunnittelua ja ammattitaitoisia tekijöitä. Tässä kurkistus siihen, kuinka pidämme laajatkin kokonaisuudet hallussa.

Mitä agile oikein tarkoittaa?

Pohditko, millainen kumppani Oddy Tech voisi olla sinun yrityksellesi? Tai oletko muuten vain kiinnostunut siitä, kuinka meillä on onnistuttu rakentamaan tehokas ja huippulaatua tuottava organisaatio?

Kaiken taustalla on ajattelumalli, jossa agilet eli ketterät toimintatavat on juurrutettu syvälle yrityksen ytimeen. Haluamme noudattaa agile-malleja sekä omassa toiminnassamme että asiakastyössä. Sen eteen viime vuosina tekemämme valtava työ onkin jo kantanut hedelmää. Agile-mallit ja niihin lisätty lean-ajattelu ovat auttaneet meitä poistamaan rönsyjä ja selkeyttämään toimintaamme.

Liiketoiminnan ja strategian muokkaamisen ansiosta tilauskantamme on lähtenyt tuntuvaan nousuun, tekijöillämme on mielekästä työtä ja pääsemme avaamaan uusia rekryjä. Onnistuneet toimintatapamme voisi kiteyttää seuraaviin kokonaisuuksiin.

Oddy Techin oma liiketoiminta

 • Liiketoimintasuunnitelma ja yrityksen strategia ovat asioita, joita emme halua hakata kiveen. Näin pystymme mukautumaan ketterästi sekä globaaleihin että yritysmaailman haasteisiin.
 • Viimeiset 12 kuukautta ovat tuoneet liiketoimintasuunnitelmaamme tuntuvia uudistuksia, sillä ohjelmistoalalla tarvittava osaaminen on muuttunut. Kantava arvomme on tietenkin edelleen avoimen lähdekoodin käyttö, mutta teknologiat ovat osittain vaihtuneet ja tarkentuneet.
 • Haluamme pitää palvelusisällöt selkeinä. Rönsyjen leikkaaminen tarkoittaa sitä, että emme tarjoa asiakkaille kaikkea mitä osaamme, vaan ainoastaan ratkaisuja, joilla saavutetaan paras liiketoiminnallinen hyöty.
 • Edellinen pätee myös hinnoitteluun: hinnoittelemme suoraviivaisesti ja viestimme kustannukset selkeästi.

Asiakasprojektit

 • Sovellamme hyväksi todettuja malleja, kuten Scrum, Kanban ja Extreme Programming.
 • Pystymme ottamaan haltuun suuriakin, jopa vuosien mittaisia kehitysprojekteja ja hallinnoimaan kaikki osa-alueet sujuvasti yhdessä asiakkaan kanssa.
 • Ketterien menetelmien ansiosta koodarien, ui/ux-suunnittelijoiden, projektijohdon ja asiakkuusvastaavien synkronoitu yhteistoiminta sujuu saumattomasti.

Agile ja lean täydentävät toisiaan – parhaat käytännöt kannattaa yhdistää

Yksittäinen ketterä malli toimii harvoin sellaisenaan. Siksi poimimme rusinat pullasta ja olemme luoneet oman mallimme. Lean-filosofian mukaisesti emme tee turhia asioita vain tekemisen vuoksi, emmekä pidä yllä käytäntöjä, jotka eivät tuo konkreettista hyötyä prosessin kulkuun.

Onnistumisemme perustaan kuuluvat pitkäjänteinen suunnittelu, käyttäjätarinat eli user storyt ja selkeät tavoitteet. Pilkomme ne aina pienemmiksi tehtäviksi backlogiin. Tehtävät toteutetaan yhden tai useamman viikon kehitysjaksoissa eli sprinteissä.

Näin Oddy Techin projektit etenevät

1. Daily eli päivittäiskatsaus kolme kertaa viikossa

 • Katsauksen kesto on korkeintaan viisi minuuttia ja äänessä ovat vain tekijät. Kenenkään ei edellytetä osallistuvan tapaamiseen omaa osuuttaan kauemmin.
 • Käytäntö juontaa Scrum-mallista, jossa tekijät kertovat edellisen ja tulevan päivän asiat: mitä tein eilen, mitä teen tänään ja mitä ongelmia on tullut vastaan.
 • Näin saamme ongelmat kiinni välittömästi ja voimme käsitellä ne saman tien.

2. Pidempi katsaus kerran viikossa perjantaisin

 • Katsaus kestää tunnista noin kahteen ja puoleen tuntiin. Mukana ovat kaikki projektin osapuolet.
 • Myös tämä käytäntö juontaa Scrum-mallista.
 • Viikkokatsaus sisältää kolme osiota
  • Review, jossa esitellään viikon tulokset ja saadaan palaute asiakkaalta, sidosryhmiltä, kehitystiimiltä ja tuotevastaavalta.
  • Planning, jossa käydään seuraavan sprintin tehtävät läpi ja varmistetaan, että jokaisella on tieto, taito ja välineet sen onnistumiseen. Tässä osuudessa ovat mukana vain asiakkaan tuotevastaava ja kehitystiimi.
  • Retro, jossa käydään läpi mahdolliset ongelmat, onnistumiset ja kuinka asiat saatetaan parhaiten maaliin. Osioon osallistuvat vain kehittäjät ja projektijohto.

Selkeän rytmin ansiosta asiakas pysyy aina kärryillä projektin etenemisestä ja tiimin jokaisella jäsenellä on selkeä kuva omasta roolistaan. Muita hyväksi havaitsemiamme malleja nopeiden iteraatioiden mahdollistamiseksi:

 • Käytämme koodia kirjoitettaessa Extreme Programmingiin pohjautuvaa TDD:tä eli Test-Driven Development -mallia. Toteutamme mallin yleensä käänteisenä, eli testit kirjoitetaan tukemaan ominaisuutta jälkeenpäin.
 • Hoidamme koodin tarkistuksen ja päivityksen automaattisten CI/CD-pipelinejen kautta. CI eli Continuous Integration tarkastaa koodin tietoturvan, yksikkötestit, kattavuuden ja muodon. CD eli Continuous Delivery on käytössä tietyin ehdoin ja koodit päivittyvät versioiden mukaan eri ympäristöihin automaattisesti.
 • Käytämme Kanban-mallista tuttua tehtävälistaa, jota sovellamme Scrum-malliin. Täten voimme elää projektin muutosten mukana ketterästi ja jatkuvasti kehittäen.

Kokonaisuus on valmis, kun käyttäjätarinat on käyty asiakkaan kanssa hyväksytysti läpi. Onnistumista mitataan koko projektin ajan jatkuvan palautteen muodossa. Valmistumisen jälkeen käydään erilaiset tilanteet läpi, jotta voisimme oppia aina paremmaksi.

Kuinka ketterää toimintaa johdetaan?

Onnistuakseen ketterä toiminta vaatii tekijöiden itseohjautuvuutta sekä avoimen toimintakulttuurin. Emme ohjaa kädestä ja kerro miten koodirivit tulee tehdä, vaan tehtävänannot tulevat toivotun lopputuloksen kautta. Kehittäjän ammattitaito, ratkaisukyky ja luovuus ovat suuressa roolissa. Tekijöiden ei tarvitse myöskään välittää budjetista tai muusta byrokratiasta, vaan he voivat keskittyä siihen mikä on ketterässä kehityksessä tärkeintä: tekeminen ja tekemisen meininki.

Oddy Techillä projektit, asiakkaat sekä tehtävät muuttuvat päivittäin, ja kaikki elävät mukana tässä muutoksessa. Meillä jokainen oppii aina uutta ja saa käyttää uusimpia teknologioita. Olemme ylpeitä ja pidämme huolen koko korvaamattomasta henkilöstöstämme.

Lähetä viesti!
1
Voidaanko auttaa?
Hei!

Voidaanko auttaa?
Powered by