Ota yhteyttä

5 yksinkertaista vinkkiä selkeään ja toimivaan sisältöön

Yksinkertaiset sisältö vinkit ja muutama tipsi WordPressiin

Vinkit auttavat lukijaa ymmärtämään sisällön, parantaa hakukonesijoituksia sekä on saavutettava. Käyn tässä läpi yksinkertaisia asioita sekä annan vinkkejä miten WordPressissä voi helposti ja vaivattomasti sisältöä muokata toimivaksi ja hakukoneystävälliseksi. Hakukoneoptimoinnin eli SEO:n kannalta on tärkeää, että sisällöt ovat ymmärrettäviä.

1. Kirjoita teksti ensisijaisesti ihmiselle

Kaikki sisältö tulisi kirjoittaa ensisijaisesti ihmiselle ja unohtaa tässä vaiheessa robotit sekä hakukoneet. Ihmiseltä ihmiselle kirjoitettu teksti toimii parhaiten ja lukija jolle teksti on tarkoitettu saa siitä parhaan hyödyn irti.

 • Muista käyttää tekstissä kuitenkin aiheeseen liittyviä avainsanoja. Älä kuitenkaan anna avainsanojen ohjata tekstin kirjoitusta.

2. Linkitä tekstistä sisäisesti ja ulkoisesti

Lisää tekstiisi lähteitä ja linkkejä sisäisiin sivuihin kuten palveluihin, referensseihin tai blogeihin.

Linkit auttavat hakukoneita ymmärtämään sivurakennetta sekä ohjaavat käyttäjää myös muihin liittyviin sisältöihin jolloin lukija saa myös enemmän irti tekstistä.

 • Avaa ulkoiset linkit uuteen ikkunaan tai tabiin
 • Lisää linkeille noopener ja noreferrer rel -attribuutit tarvittaessa
  • noreferrer: Tarkoittaa, että linkistä ei lähetetä lähde- tai saapumis tietoa eli URL -osoitetta josta tultiin ulkoiseen palveluun. Tämä on esimerkiksi hyvä käytäntö osoitteille, joiden tekijää et välttämättä tunne ja et täysin heihin luota. Kun noreferrer on asetettu, tämä näkyy esimerkiksi Google Analyticissä ”suorana liikenteenä” / ”direct traffic”. Mikäli tätä ei ole astettu näkyy GA:ssa sivusi osoite. Käytä tätä siis aina kun et halua, että ulkopuolinen sivusto tietäää, että linkität heidän sisältöön. Tämän pois jättäminen on yksi hyvä tapa kerätä backlinkkejä, sillä useat sivustot ja itseään kunnioittavat seuraavat tätä liikennettä. Tällöin he tietävät, että olet linkittänyt heidän sisältöön ja mahdollisesti linkittävät myös sinun sisältöösi.
  • noopener: Tarkoittaa, että ulkopuolinen sivusto ei saa mitään tietoa lähdesivusta. Tämä on täysin tietoturvaan liittyvä asetusi ja tällä ei ole mitään tekemistä hakukoneoptimoinnin (SEO) tai hakukonenäkyyvyden kanssa.

WordPress Protip: Mikäli WordPressissä asetat linkin aukeamaan uuteen tabiin/ikkunaan (_blank), lisää WordPress linkkiin automaattisesti nämä attribuutit.

3. Jäsennä sisältöä otsikoinnilla

WordPress aputyökalu sisällön jäsentämiseen
WordPress auttaa sisältöjen jäsentelyssä

Kaikki pitävät selkeästä sekä jäsennellystä sisällöstä ja niin myös hakukoneet.

 • Käytä pääotsikossa (h1) sivuotsikkoon (title) viittaavaa tekstiä. Älä käytä kuitenkaan identtisiä tekstejä.
 • Käytä otsikoissa avainsanoja, hillitysti.
 • Käytä vain yhtä ja erilaista h1 ja h2 otsikkoa per sisältösivu.
 • Jäsennä sisältötekstiä h3-h6 otsikoilla.

WordPress Protip: Uusimmissa WordPress versioissa löytyy info -nappi vasemmasta ylälaidasta, kun luot artikkelia. Tästä näet, miten sisältösi on jäsennelty.

4. Käytä kuvia ja lisää niihin kuvatekstit

Kuvat ovat hyviä visualisoimaan ja elävoittämään tekstiä.

 • Nimeä kuvat aiheeseen liittyen ja käytä aina väliviivoja.
 • Optimoi kuvat, kuvien tulisi olla kooltaan alle 100 kilotavua.
 • Lisää kuville kuvatekstit ja alt -tekstit.

WordPress Protip: Käytä WordPressissä lisäosaa, joka hoitaa kuviesi optiomoinnin automaattisesti. Itse suosimme Warp iMagick -lisäosaa joka on kevyt, testattu, tietoturvallinen ja hoitaa optimoinnit automaattisti.

5. Lisää aiheeseen liittyviä tageja, hillitysti

Avainsanojen lisäys WordPressissä
Avainsanat auttavat löytämään sisältöä
 • Käytä yhtä tai kahta tagia sisällössä
 • Useampi tagi viittaa useampaan käsiteltyyn aiheeseen. Mieti, voisitko jakaa tekstiä useampaan blogiin?

WordPress Protip: Luo tagien listaussivuille sisältöä ja käytä erilaista otsikointia. Lisää myös tagit näkyviin siellä missä mahdollista, tämä luo sisäsiä linkityksiä eri sisältöihin ja listaussivut toimivat ns. laskeutumissivuina joista käyttäjät saavat sisältöä aiheeseen liittyen helposti saataville.

Bonus: Käytä listoja (ja joskus taulukoita)

Hyvät listat ja jopa vanhat kunnon taulukot nousevat hakukoneissa ns. rikastettuna sisältönä, mikäli sisältö on sen arvoista. Lisäksi listat ja taulukot selventävät sisältöä ja sen lukemista huomattavasti.

Lähetä viesti!
1
Voidaanko auttaa?
Hei!

Voidaanko auttaa?
Powered by